Quins són els objectius de la Xarxa d’Entitats “Mamut de Viladecans”?
Quan ens vam reunir per iniciar el projecte la intenció era preparar o pensar una activitat concreta per realitzar durant la Festa Major de Viladecans. Un nou projecte per Viladecans, una idea comuna pensada entre tots, per tal de desenvolupar-la a la Festa Major d’estiu i que fos extensible a d’altres festes de Viladecans.
Com sorgeix l’elecció del mamut com a element comú i distintiu de Viladecans?
A la primera reunió que vam fer vam treballar sobre la idea de què podia tenir Viladecans d’especial o de singular, i vam coincidir en que el mamut era un element descobert recentment, molt actual, i que tothom podia més o menys identificar-lo amb la ciutat. Havíem d’aprofitar aquesta singularitat, aquest fet diferencial que teníem aquí a Viladecans, i explotar-lo. Aleshores va ser quan vam començar a buscar més gent per tirar endavant la idea.
La vostra intenció és construir un mamut de mides naturals. Quan el voleu presentar?
La intenció és que el mamut estigui construït per la propera Festa Major. A l’anterior vam fer la presentació del Mamut perquè la gent ens conegués una mica i s’interessés pel projecte, i a partir d’aquí, poder recaptar més gent que volgués participa-hi. I al setembre d’aquest any volem que aparegui el mamut en 3D. En aquest sentit, per poder consolidar el projecte, crèiem que era bàsic construir un mamut, no sé si de dimensions naturals, però en 3D almenys sí.
A partir de la vostra presentació en societat la passada Festa Major, la gent s’ha interessat més pel projecte?
Home, la resposta que vam tenir en aquell moment durant l’acte va estar molt bé, va acudir molta gent. Sabíem que la gent va al pregó i participa a la Festa, però ens va sorprendre bastant. I es va crear una expectativa; es preguntaven ‘¿què serà això del mamut?’, que era una mica la nostra intenció, crear una expectativa per tal que l’any següent s’ho agafessin amb ganes. I crec que vam aconseguir-ho.
Us heu inspirat en altres ciutats o pobles per desenvolupar el projecte?
Hi ha una companyia de teatre de França, a Saint Herblain, que va treure al carrer un elefant gegant de fusta. A Sant Vicenç dels Horts també hi ha un mamut que és de foc... Però realment la inspiració en altres pobles ha sigut no tant en referència al mamut sinó en el tipus de festa major que tenen. Una festa major on participa tothom o gairebé tothom, ja sigui de manera directa organitzant alguna activitat concreta o simplement de manera indirecta vivint-la, i potser a Viladecans falta viure més la Festa Major. Sí que anem als concerts, sí que anem als actes, però falta una mica d’ambient de festa major. I creiem que hi faltava un element singular; tenim el drac, tenim els correfocs, tenim les sardanes, però calia una cosa identificativa i distintiva que actués d’eix transversal de la Festa Major.
Quines entitats hi estan adherides? Quantes éreu inicialment?
La primera reunió va ser bastant informal, érem molt pocs. Però ara ja som 16 entitats les que estem dintre del Mamut. Tot va sorgir arran de la xerrada que va organitzar ‘Viladecans, Punt de Trobada’ a partir de la qual un grup d’entitats s’hi van interessar per la iniciativa: Grup Tres Torres, Diables de Viladecans, gent que no era de cap altra entitat... Hi ha un parell d’entitats que són de cultura andalusa, del patrimoni cultural d’aquí de Viladecans, de cultura catalana, gent de les sardanes, gent del grup de teatre de Mossèn Cinto, agrupament d’escoltes... Crec que hem aconseguit diversificar tant en edats com en àmbits.
La vostra intenció, però, es aconseguir més recolzament...
Sí, la intenció és intentar que el màxim número de gent de Viladecans s’uneixi al projecte, ja sigui a títol d’entitats o a títol individual. Aquests últims de vegades costa més, a no ser que hi hagi una amistat directa, però intentem que la gent es pugui interessar pel projecte ara o si més no, que quan s’acabi que no faci falta que una entitat el mantingui, sinó que formi part de la festa de tots els ciutadans i no sigui exclusiu només dels membres del Mamut.
Quins mètodes seguiu per donar a conèixer la iniciativa?
De moment, en la Festa Major d’Hivern vam fer una xerrada, un any després de quan va començar tot plegat, per fer una mica de recordatori i informar a la gent de com estava el projecte. Amb la pàgina web volem treballar amb les escoles per implicar els nens, i alhora als pares, que és una manera bastant bona d’arribar a més gent, a través de les AMPAS, dels consells escolars, inclòs fer alguna activitat puntual extraescolar perquè la gent se n’assabenti del Mamut. I pel que fa a les entitats, hem fet un dossier que explica què és això del Mamut, qui som i què volem fer, i la intenció és anar a presentar-ho a les entitats que potser creiem que estarien interessades en participar i que no ho fan perquè no ens coneixen.
Parla’ns de la pàgina web, que podem trobar-hi?
Al blog s’hi pot trobar un llistat de les entitats que som, articles relacionats amb els jaciments de Can Guardiola que s’han publicat als diaris, i el calendari d’activitats i reunions que anem fent, de manera que la gent pugui acudir-hi si vol. Creiem que era bàsic utilitzar les noves tecnologies com a mètode divulgatiu ja que és una eina molt bona que et permet arribar a tothom.
Quina serà la vostra participació al Mil·lenari de Viladecans?
Segurament la majoria d’entitats que formen part del Mamut hi participaran al Mil·lenari. Crec que el Mil·lenari ens pot donar la oportunitat de consolidar la ‘Festa del Mamut’. Aquest any el presentem físicament, en 3D, i l’any que ve, durant el Mil·lenari, consolidarem el projecte i aconseguirem que tingui continuïtat la resta d’anys. Aquest seria el nostre gran objectiu a curt termini.
Comentaris
Cap comentari encara
AFEGIR COMENTARI